Christelijke Trump-sympathisanten worstelen met beoordeling Trump

Reformatorisch Dagblad, 7 januari 2021: https://www.rd.nl/artikel/907850-christelijke-trump-sympathisanten-worstelen-met-beoordeling-trump

......

Fragment:

Henk Jan van Schothorst, bestuurder van Transatlantic Christian Council (een christelijke, pro-Republikeinse organisatie)


„Trump is me woensdag bijster tegengevallen. Veel te laat riep hij op tot kalmte. Hij had de bestorming van het Capitool meteen krachtig moeten veroordelen. Dat Trump dat niet direct deed, vind ik afkeurenswaardig.

Afgelopen nacht belde ik met een geestverwant in Washington. Hij verliet het Capitool vlak voordat de rellen uitbraken. Voor ons is nog niet duidelijk wie door de barricaden braken. Het verhaal gaat dat dat ook misschien leden van de linkse beweging Antifa waren. Ze zouden verkleed zijn als Trump-supporters. Ik weet het niet.

Dat Trump woensdag de menigte opriep om naar het Capitool te lopen, vind ik niet handig. Het was geen sterk optreden. Hij moet geen mensen ophitsen. Iedere Amerikaan mag vreedzaam protesteren. Maar daar moet het bij blijven. De opstand gaat alle perken te buiten.

Trump betwist de verkiezingsuitslag, maar heeft geen bewijs geleverd. De marges waarmee Trump in sommige staten verloor, waren heel klein. Het gaat echt ergens over. Amerika gaat nu met een Democratische meerderheid grote afslagen nemen. Bedenken dat vier op de tien Amerikanen twijfelt aan een eerlijk verloop van de verkiezingen. Over de miljoenen uitgebrachte poststemmen is geen controle. Al zeg ik niet dat er is gefraudeerd. Het mooiste is dat we in de toekomst weer zo veel mogelijk in het stemhokje zelf stemmen.

Trump hoeft niet uit zijn ambt te worden gezet. Dan had de Democraat Nancy Pelosi ook uit haar ambt gezet moeten worden, toen ze vorig jaar demonstratief een speech van Trump verscheurde.

Ik had gewild dat de Republikeinen hadden gewonnen. Trump is maar een poppetje. Ik richt me op beleid. Belangrijk vind ik dat het beleid van de Republikeinen prolife is. Met een Democraat aan de macht staat er voor christenen veel op het spel, zoals de vrijheid om naar eigen inzicht je kinderen op te voeden.”

......